לא קל ליצור דמויות שמזמנות חיבור רגשי, בוודאי שקשה לעשות זאת בשמונה משפטים. דמויות שמזמנות חיבור רגשי הן דמויות שיש להן עומק. איך יוצרים עומק בסיפור המיועד לילדים שנמצאים בשלב רכישת הקריאה? למרות הקושי לא הסכמתי לוותר. זו הרי הייתה הסיבה המרכזית שבגללה או בזכותה נכנסתי מלכתחילה להרפתקה הזו של כתיבת הסדרה "אני קורא". השעות שהקדשתי לכתיבה זו אינן ניתנות לספירה. שיחקתי עם המילים, עם הסיפורים בלי סוף. חיפשתי את הדרך: איך אפשר לכתוב דידקטי ואומנותי גם יחד. ויום אחד עלתה בי תובנת הפסיפס. הינה קטע מתוך המאמר "טקסט דידקטי, טקסט אומנותי ומה שביניהם – הצצה לתהליך היצירה של הסדרה "אני קורא"", שכתבתי עבור אתר "הפנקס":
תובנת הפסיפס – הבנתי שאם כל סיפור תופס רגע אחד בזמן, אפשר לספר על כל דמות כמה סיפורים. פסיפס הרגעים נותן את העומק החסר בסיפור אחד קצרצר. לא רק שכשכש קפץ על האף של אבא בדרכו לתפוס את הנמלה, הוא גם לעס וקרע נעל שמצא בבית, והתבררה כנעלו של אבא, כמובן, והוא גם חפר סביב הנענע שאבא אך זה שתל בגינה. הדינמיקה בין אבא לכשכש, כלב התחש הקטן והשובב, חוזרת על עצמה שוב ושוב, וממנה צצה ועולה דמות עמוקה יותר".
נדרש מנוי כדי להיכנס למאמרים באתר "הפנקס", אז לא יכולה לצרף כאן לינק למאמר השלם. כן מצרפת לינק לאתר "הפנקס", כדי שתכירו. "הפנקס" הוא כתב עת מקוון לספרות ותרבות לילדים. בהחלט ממליצה.
https://ha-pinkas.co.il/
ובחזרה לכיתה – לענייננו – ברגע שיש לנו טקסט שמזמן חיבור רגשי, אפשר להשתמש בו בטבעיות גם לצורך למידת SEL , וכך לשלב בין תרגול קריאה לבין למידה רגשית – חברתית. הינה דוגמה.
הרעיון השבועי
משחק אימפרוביזציה:
מה כשכש היה עושה?
מהלך הפעילות
לאחר שכל הילדים קראו את ארבעת ספרוני כשכש מתוך הסדרה "אני קורא" – נשחק בכיתה משחק אימפרוביזציה:
1) נבחר שני מתנדבים: מתנדב אחד יהיה כשכש והמתנדב השני יהיה אבא.
2) נבקש מכשכש לשלוף פתק מקופסת סודות ולהקריא בקול את המילה הכתובה בפתק. בפתקים יופיעו כל מיני חפצים וחיות בתנועות קמץ ופתח, למשל, ספה ונחש. הילד שמשחק את כשכש צריך להמציא באותו הרגע ולספר לכיתה – מה כשכש יעשה בחפץ הזה או עם החיה הזו שהוא יפגוש.
3) המתנדב שמשחק את אבא צריך להמציא באותו הרגע, ולספר לכיתה – מה אבא יעשה בתגובה לכשכש.
4) אחרי ששני המתנדבים סיפרו מה יקרה, נותנים להם "זמן במה" להציג לכיתה בקצרה את הסיטואציה החדשה שנוצרה בין כשכש לאבא.
5) בסיום האימפרוביזציה שואלים את הקהל שאלות שמכוונות לזיהויי רגשות, אמפתיה לאחר, ופתרון בעיות: איך כשכש הרגיש כשהוא ראה/פגש את ה…? איך אבא הרגיש? אם נוצר קונפליקט בין אבא לכשכש, אפשר לשאול – יש לכם רעיון איך אפשר לפתור את הבעיה שנוצרה?
6) בוחרים שני מתנדבים נוספים, שולפים פתק ומתחילים סבב חדש.