שנת הלימודים החלה ואין תחושת חגיגיות באוויר. הימים – ימים קשים. עצב, חוסר אונים, תסכול וחרדה מציפים ומקשים עלינו לגייס כוחות ליום יום. המציאות חודרת לביתנו, וגם לבית ספרנו. אי אפשר לחסום אותה. גם הילדים מוצפים, מעורבים יותר או פחות, רגישים יותר או פחות, הם חיים כאן איתנו. חשבתי – מה אני יכולה להציע? לאיזו פעילות יש ערך מוסף בימים אלו. התשובה הייתה – כתיבה יוצרת. יש כוח בביטוי האישי, במציאת המילים לתיאור דמויות, אירועים ורגשות, בין אם אלו אירועים דמיוניים לחלוטין ובין אם יש בהם קשר למציאות. כתיבה היא ראי לנשמה. הבעיה היא שילדים בימינו לא כל כך אוהבים לכתוב. אז מה עושים? איך מלהיבים אותם, ורותמים אותם לתהליך כתיבה משמעותי, יצירתי וחופשי? נזכרתי בפרויקט מקסים שעשיתי בתקופת הקורונה בשיתוף עם פלטפורמת הכתיבה "ענק של ספרים". פלטפורמת הכתיבה הדיגיטלית המצוינת בהובלתו של יגאל ליבדינסקי, מאפשרת לילדים ליצור ספרון דיגיטלי שבו הם אחראיים על הכול: כתיבה, איורים ועיצוב. בזמן הקורונה יצרתי בפלטפורמה זו ספרון דיגיטלי, שהוא בעצם סדנת "עשו זאת בעצמכם" (DIY) – איך כותבים סיפור בצורת יומן. בספרון כתבתי סיפור בצורת יומן – שנקרא "היומן של תמר", אבל במקביל הכנסתי את הילדים אל מאחורי הקלעים של תהליך הכתיבה. בספרון משולבים סרטונים בהם אני מסבירה בזמן אמת מה עשיתי, ואיך הם יכולים לכתוב בעצמם סיפור בצורת יומן. אפילו התייחסתי למחסום כתיבה, ואיך מתמודדים איתו ("זורקים את הסיפור לפח? לא! מה פתאום! אף פעם לא זורקים סיפור לפח בגלל מחסום כתיבה. מחסום כתיבה הוא זמני"). מורות ומורים יקרים – אתם מוזמנים להשתמש בלינק המצורף – ולהיעזר בסדנה הוירטואלית, כדי להתניע תהליך כתיבה משמעותי בכיתה שלכם. אני חושבת שהפעילות מתאימה לכיתות ג-ה, אבל כמובן שהעניין נתון לשיקול דעתכם ולכיתה הספציפית שלכם. מורות שהעבירו את הסדנה הזו בכיתות שלהן בזמן הקורונה התלהבו מאוד. הפידבק מהילדים היה מצוין. ועוד מילה אחרונה על הבחירה בכתיבת יומן. כתיבת יומן, בגוף ראשון מזמנת חיבור אישי, יחד עם זאת מאחר שאפשר לבחור בדמות בדיונית, קיים מרחק אומנותי. השילוב בין חיבור אישי למרחק אומנותי יאפשר לכל ילדה וילד לבוא לידי ביטוי בדרך ובעומקים המתאימים להם.
הרעיון השבועי
סדנת כתיבה יוצרת – כתיבת סיפור בצורת יומן באמצעות הנחייה אישית שלי בספרון הדיגיטלי: "היומן של תמר".
מהלך הפעילות
מקרינים על הלוח את הספרון הדיגיטלי, קוראים יחד את הסיפור, צופים בסרטונים, וקוראים את ההערות שלי בתוך היומן. אפשר לחלק את הצפייה ביומן לכמה שיעורים.
לאחר מכן ניגשים לפעילות כתיבה יוצרת: כל ילד או ילדה פותחים ספרון חדש בפלטפורמת "ענק של ספרים", וכותבים סיפור בצורת יומן מקורי שלהם.
לינק לאתר "ענק של ספרים", שבו תמצאו את כל הפרטים איך להצטרף לפלטפורמת הכתיבה המצוינת הזאת: https://booksgiant.com/he/
הכנה נדרשת
לינק לספרון הדיגיטלי: "היומן של תמר" – איך כותבים סיפור בצורת יומן? סדנת "עשו זאת בעצמכם" בהנחיית גלית חזק. פתחו את הלינק רק דרך המחשב, דרך הטלפון הסרטונים בספרון לא יעבדו.